openSAP RESTful Application Programming Model – review

Af en toe komt er een openSAP cursus voorbij waar je enorm enthousiast van wordt. Dat is zeker het geval bij de cursus Building Apps with the ABAP RESTful Application Programming Model. De cursus bevat een combinatie van theorie en veel hands-on opdrachten. Je komt niet alleen meer te weten over het ABAP RESTful Application Programming Model (vanaf nu afgekort als RAP), maar gaat ook direct zelf aan de slag met het bouwen van je eigen app. Dit doe je met behulp van het voor RAP ingerichte Flight Reference Scenario in ABAP Development Tools (ADT) voor Eclipse. 

Naast de cursusvideo’s waarin elk onderwerp besproken en uitgelegd wordt, is er ook een GitHub – RAP openSAP repository beschikbaar. Hierin is per week een overzicht van alle hands-on opdrachten te vinden. De combinatie van hands-on opdrachten en de relatief korte video’s (+/- 10 minuten per video), maakt deze cursus erg aantrekkelijk voor developers.

De cursus laat zien hoe je verschillende soorten implementaties vorm kunt geven, waaronder een greenfield (managed) en brownfield (unmanaged) variant. RAP maakt gebruik van Core Data Services (CDS) voor het definiëren van datamodellen. Daarnaast van op ABAP gebaseerde services voor maatwerk, OData en op SAPUI5 gebaseerde UI’s. Kortom, een mooie mix van verschillende technieken. RAP is beschikbaar op SAP BTP ABAP Environment en op SAP S/4HANA voor zowel de on-premise als de cloud omgeving. Voor deze cursus maak je gebruik van een combinatie van ADT in Eclipse en de gratis trial SAP BTP ABAP Environment.

De cursus loopt op dit moment niet, maar je kunt hem op dit moment wel op eigen snelheid volgen. Aangezien RAP development voor iedere SAP ontwikkelaar belangrijk wordt, bevelen wij deze openSAP cursus sterk aan voor iedereen die in dit vakgebied werkt of graag met deze techniek aan de slag wil gaan. Heb je wekelijks een paar uur over, dan is het volgen van deze openSAP cursus zéker de moeite waard!