SAP en Scrum #6: Snelle livegang van software

Iets waar onze opdrachtgevers traditioneel huiverig voor zijn in de wereld van SAP is het snel live brengen van wijzigingen. Niet geheel onterecht, in ons geval werken wij ook regelmatig in landschappen waarin een uur stilstand een derving van enkele miljoenen euro’s betekend.

Echter staat het SAP-transportlandschap dit gewoon toe, waarom zouden we er dan geen gebruik van maken. Juist het kort cyclische doen van wijzigingen – testen – live brengen brengt als voordeel dat onze “klanten” snel in staat zijn om gebruik te maken van de voordelen die onze nieuwe software brengt.

Iets wat mij de laatste tijd opvalt is dat we nog een slag te maken hebben met onze stakeholders. Het principe van starten met niets en een doorontwikkeling maken naar het gewenste product, terwijl in de tussenstapjes er wel gebruik gemaakt kan worden (van delen) van de functionaliteit zou onze opdrachtgevers aan moeten spreken. We lossen dan misschien niet meteen het probleem voor 100% op, maar als de deeloplevering een efficiëntieverbetering betekend van 50%, waarom zou je dan nog maanden op de volle 100% gaan zitten wachten.

Toegegeven, het gaat wat moeite kosten, maar binnen de organisaties die wij bedienen zien we toch langzaam de kentering op dit gebied.