SAP en Scrum #3: Product backlog refinements

Binnen de organisaties waar wij werkzaam zijn zien we veel verschillende uitvoeringen van de randprocessen voor een Scrumtraject. Een van de meest krachtige tools in aanloop naar een sprint is voor ons toch de product backlog refinement gebleken.

Een product backlog refinement is een sessie waarin het ontwikkelteam samen met de scrummaster en de productowner de userstories voor de komende sprints doorspreken. In de trajecten die wij doen, ligt daar in de eerste paar weken de nadruk op en houden we zo’n sessie een a twee keer per week, verder in het traject zien we over het algemeen de interval afnemen en terugzakken naar een keer per twee weken.

De refinement heeft als doel om de opgestelde userstories volledig helder te krijgen, tot op het niveau waarop het scrum team in staat is om deze te pokeren op complexiteit. De complexiteit wordt bepaald middels een benchmark. Als het niet mogelijk is om te kijken naar stories in het verleden is het handig om een concreet voorbeeld te pakken (in SAP termen is een ABAP rapport met een ALV grid en een complexe dataselectie bij ons de benchmark).

Zodra de userstories een mate van volwassenheid hebben bereikt die gepokerd kan worden is dit iets wat we veelal meteen even doen.