De mogelijkheden en uitdagingen van AI chatbots: een praktische verkenning

Onlangs heb ik een presentatie gegeven bij newFounders B.V. over AI chatbots zoals ChatGPT, Google Bard en Bing AI. Het was een interessante discussie waarbij we hebben gesproken over de mogelijkheden van AI, maar ook over de uitdagingen en vragen die er nog liggen op het gebied van veiligheid, creativiteit en betrouwbaarheid.

Als softwareontwikkelaar maak ik regelmatig gebruik van ChatGPT en Bing AI. ChatGPT gebruik ik voornamelijk voor het optimaliseren van mijn code, het schrijven van unit tests en het up-to-date houden van documentatie. Bing AI gebruik ik daarentegen voornamelijk als ik zaken moet opzoeken op het internet. Ik ben erg blij dat Bing AI de bronnen weergeeft die gebruikt zijn om tot een antwoord te komen.

Ik zie veel potentie in AI chatbots voor de toekomst. Het kan een geweldig hulpmiddel zijn om gemakkelijke taken over te nemen, zodat jij je kunt concentreren op de leukste taken van je werk. Wat ik heb geleerd van mijn gebruik van AI chatbots is dat de manier waarop je een vraag stelt erg belangrijk is. Als je de vraag niet goed formuleert, kan je compleet andere antwoorden krijgen. Hoe meer je chatbots gebruikt, hoe handiger je hierin wordt.

Een andere les die ik heb geleerd is om AI chatbots vooral als startpunt te gebruiken, en niet als heilige graal. Je kunt het op meer plekken gebruiken dan je in eerste instantie denkt. Naarmate je chatbots meer gebruikt, ontdek je steeds meer mogelijkheden waar je chatbots kunt implementeren. Wees echter voorzichtig dat je niet in de mogelijkheden verdrinkt.

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden is dat je extra voorzichtig moet zijn met privacygevoelige data. Samsung heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat hun medewerkers AI niet mogen gebruiken vanwege de gevaren van datadiefstal. Ook overheidsinstanties in de Verenigde Staten en andere landen kijken naar wetgeving om de veiligheid van AI te beschermen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met AI en waar jullie het momenteel voor gebruiken. Als softwareontwikkelaar ben ik persoonlijk erg geïnteresseerd in wat AI kan betekenen voor low-code oplossingen en of het low-code oplossingen uiteindelijk overbodig zal maken. Laten we de ontwikkelingen op het gebied van AI blijven volgen en de mogelijkheden en uitdagingen die het met zich meebrengt blijven bespreken.

Hebben jullie al ervaringen met AI chatbots? Zo ja, waar gebruiken jullie ze voor en wat zijn jullie bevindingen? Laten we er een interessante discussie van maken en van elkaar leren.